08 juni, 2012

HÄRLIGA FREDAG.

Så skönt med fredag. Igen! Vi kom till skolan imorse och insåg där att idag var det stora utflyktsdagen. Matsäck? Idag? Ni går om tio minuter? Ja, det var inte den bästa starten man kan önska sig. Men lilleman var nöjd, han hade fått pizza av den bussiga personalen och tre(!) stycken hallongrottor. "Det var vääärldens bästa matsäck". Tack! hälsar den tacksamma mamman...


Olivskorpor med pistaschnötter - mums!

Den stressiga dagen avslutades bättre. En fin-fin överraskning kom med bud, och sedan makens goda grillmiddag på det. Dubbel-skutt för båda! 

Det blev en skön kväll på altan, och medans grillningen pågick drack vi vin och mumsade olivskorpor. De fanns kvar sedan vårt firande i onsdags. Jag tänkte kicka igång den här välbehövliga helgen med att delge receptet! Även detta från Lantliv mat&vin (nr 3 2012). Ett perfekt drinktillbehör i sommar!


OLIVSKORPOR
ca 55 stycken

600g vetemjöl special
2 tsk bakpulver
200g smör
4 ägg
2 1/2 dl mjölk
250g pistaschnötter
50g mellanstora kapris
100g urkärnade gröna oliver

1. Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver och matfett till en smulig massa. Vispa äggen med mjölken och rör ner dem i blandningen. Vänd ner skalade pistaschnötter, kapris och oliver.

2. Knåda ihop till en deg, men tryck inte för hårt så att oliverna och kaprisen mosas sönder!

3. Dela degen i 6 lika stora dear. Rulla varje del till ca 20 cm lång längd och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till längderna med handen så att de blir ca 3cm breda.

4. Grädda i ugnens mitt i ca 25 minuter.Ta ut och dela i snedställda skivor.

5. Lägg tillbaka skorporna på plåten med snittytan uppåt, grädda i ytterligare 15 minuter. Låt svalna på galler.

7 kommentarer:

  1. Åh jag känner igen det där, så skönt när de är stora och fixar sånt själva.
    Vilket bra tips! Såg väldigt gott ut som tilltugg till vinet.
    Å vilken underbar tårta du har gjort i förra inlägget.
    Ha en bra helg!
    /Suss

    SvaraRadera
  2. Jag har aaaaldrig glömt skicka med matsäck ;P

    SvaraRadera
  3. Alltså jag är helt väck hur duktig du är på mat och att baka! Allt ser gott ut.

    Och matsäck....nä, aldrig glömt heller ;)

    Hallongrottor vill jag också ha i min!

    Trevlig helg o kram!

    SvaraRadera
  4. Matsäckar som glöms bort det känner jag igen...tur att vi har både en mack och en ica som öppnar 6 i närheten...skorporna lät goda måste provas.kramar Diana

    SvaraRadera
  5. Ibland kan det vara skönt med snälla fröknar. Hoppas ni hade ett bra studentfirande. En skön helg till er.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Det låter som om det var högt och lågt igår. Olivskorporna ser urgoda ut, tipstack! :) Ha en fin lördag! Kram

    SvaraRadera
  7. Antar tårtlagerutmaningen - nu ska du få se på grejer! :)

    SvaraRadera